• Zimná olympijská súťaž - otázka č. 3

          • Otázka č.3 - na 9.2.2022

            Čo symbolizujú kruhy na olympijskej vlajke?

            Kto je Pierre de Coubertin a čo má spoločné s olympijskými hrami?

            Odpoveď napíšte k dátumu 9.2. do Odpoveďového hárka.

            Príjemné súťaženie!

          • Zimná olympijská súťaž - otázka č.1

          • Začíname:

            Otázka č.1 - na 7.2.2022

            Podľa čoho / prečo sú olympijské hry pomenované práve  olympijské? 

            Odpoveď napíšte k dátumu 7.2. do Odpoveďového hárka buď priamo v počítači, alebo hárok vytlačte. Ak nemáte možnosť vytlačiť, môžete sa prihlástiť u p. učiteľky pre vytlačený hárok a začať vpisovať doň.

            Príjemné hľadanie - súťaženie prajeme!

        • Zimná olympijská súťaž
          • Zimná olympijská súťaž

          • Určite ste si všetci všimli, že sa začali Zimné olympijské hry.

            Pri tejto príležitosti sme si pre žiakov našej školy pripravili súťaž. Táto súťaž bude trvať do konca ZOH, teda do 20. februára 2022.

            Na každý deň bude na školskej webovej stránke deň vopred zverejnená súťažná otázka/úloha/zadanie.

            Odpovede zapisujte do priloženého hárka (podobne ako minulý rok, pri marcovej súťaži Knižná šifra).

            Po ukončení olympiády a teda aj našej súťaže bude potrebné odpovede/úlohy/zadania odovzdať pani
            učiteľke Olšavskej – fyzicky alebo mailom (ursulasedem@gmail.com).

            Do konca februára, ešte pred jarnými prázdninami budú úspešní riešitelia odmenení športovými odmenami.

            Prajeme Vám príjemné sledovanie ZOH a pátranie po odpovediach.

          • Pokyny a pojmy z aktualizovaného Školského semafora zo dňa 4.2.2022

          • Izolácia

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19.

            Trvanie: 5 dní pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od - dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo - objavenia prvých klinických príznakov ochorenia.

            Koniec izolácie: určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie.

            Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. Počas 5 dní po ukončení izolácie dôrazne odporúčame, aby žiaci minimalizovali kontakt so žiakmi mimo svojej triedy (napr. mimovyučovacie aktivity) a nosili respirátor FFP2.


            Žiak po návrate z izolácie necvičí na telesnej a športovej výchove (nevykonáva fyzickú aktivitu) v priebehu 5 dní, počas ktorých má nosiť respirátor FFP2 (poprípade môže byť respirátor nahradený rúškom). Je dôrazne odporúčané, aby tento žiak mal po ukončení izolácie 10 dní pokojový režim a postupný návrat k fyzickej aktivite z dôvodu dostatočného zotavenia po prekonaní ochorenia COVID-19.


            Karanténa

            Karanténa je pre osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov.

            Trvanie: 5 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov.

            Koniec karantény:

            a) pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch,

            b) v prípade príznakov je potrebné kontaktovať lekára.

            Po ukončení karantény tieto osoby musia mať 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení karantény.

            Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

            1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku alebo

            2. kompletne očkovaná alebo

            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami. Tieto osoby sú povinné mať 7 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Pod pojmom osoby, „ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami“ sa považuje na účel výnimky žiaka z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách aj prekonanie na základe domáceho antigénového samotestu s pozitívnym výsledkom. Pozitívny výsledok domáceho antigénového testu bol oznámený a posúdený všeobecným lekárom osoby. Výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách je možné si uplatniť v prípade, že rodič predloží „Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID-19 a absolvovaní izolácie“(Príloha č. 4a). Všeobecný lekár pre deti a dorast nevydáva potvrdenie o výnimke z karantény.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.

            Pri návrate do školy rodič predloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha č. 1).


            Rodič predkladá pri nástupe do školy po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (Príloha č.1).

            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza s rodičom domov.

            Ak neprišiel žiak v sprievode rodiča, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Ak si žiak nedopatrením zabudne vyhlásenie doma, rodič má 3 možnosti:

            1. odoslať ho škole prostredníctvom ASC agendy (EDUPAGE),

            2. poslať scan „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ e-mailom,

            3. kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.


            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov. Rodič môže zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadosti-o-ocr alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.


            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku samotestu, alebo bol úzkym kontaktom osoby pozitívnej na COVID-19, dôrazne odporúčame pri návrate do školy po karanténe absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Pri návrate do školy rodič predloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha č. 1).

            V prípade, že žiak neprejavuje príznaky ochorenia počas celého trvania karantény, rodič nemusí kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast.

            V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast.

            V prípade, že sa rodič nedokáže skontaktovať so 21 všeobecným lekárom svojho dieťaťa, postupuje podľa manuálov zverejnených na webovej stránke: https://pediatridetom.sk


            Rodič má povinnosť nahlasovať vykonanie Ag samotestu škole spôsobom, ktorý určí škola.


            Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka/zamestnanca, zostáva v karanténe len tento žiak/zamestnanec. Trieda žiaka pokračuje v prezenčnom vyučovaní.


            Pokiaľ rodič pošle do školy žiaka, ktorý má byť v karanténe, dopúšťa sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva podľa § 56 ods. 1 písm. k) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý rieši regionálny úrad verejného zdravotníctva.



          • Polročné prázdniny

          • V piatok, 4.2.2022 sú polročné prázdniny.

            Do školy sa ide v pondelok, 7.2.2022.

            Je potrebné odovzdať Vyhlásenie o bezpríznakovosti - najlepšie cez Edupage.

            Ak žiak chýbal viac ako 5 dní, je potrebné aj potvrdenie od lekára.

            Pred nástupom prosíme žiakov aj otestovať a výsledky nahlásiť prostredníctvom Edupage.

            Ďakujeme!

          • Preberanie samotestov

          • Od 28.1.2022 (v piatok len do 15:00) je možné si prevziať objednané samotesty pre žiakov v počte 5ks/na žiaka. Od pondelka priebežne aj počas dňa.

            Prosíme rodičov, aby testovali priebežne aj žiakov, ktorí prekonali ochorenie.

            Rodič sa podpisom pri prevzatí zaväzuje hlásiť ich použitie. Škola je povinná vykazovať počty vydaných a použitých testov.

          • Obnovenie krúžkovej činnosti

          • Na základe pokynov nového Školského semafora, platného od 19.1.2022 sa obnovuje činnosť záujmových útvarov za týchto podmienok:

            "Krúžková činnosť sa v školách bez obmedzenia môže vykonávať len v prípade, ak sú na krúžku v škole žiaci jednej triedy, teda sa nepremiešavajú."

            V praxi to znamená, že krúžky, na ktorých boli spojení žiaci viacerých tried, budú mať činnosť striedavo - 1. týždeň jedna trieda, druhý týždeň ďalšia.

            Dotkne sa to krúžkov:
            Nemecký jazyk: 24.1.2022 bude pre 4.r., ďalší týždeň pre 3.r.

            Galaxycodr: 24.1.2022 bude pre 1.r., 27.1. pre 3.r., ďalší týždeň pre 2.r.

            Rýpeme sa v zemi zatiaľ nezačne svoju činnosť.

            Anglický jazyk pre 2.r. - žiaci sa tu nemiešajú - bez obmedzenia.

            Inštrukcie dostanú žiaci v pondelok v škole.

                                       

        • Vyhodnotenie zberu papiera
          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • V októbri minulého roka sme zorganizovali zber papiera v spolupráci s MŠ Trebatice.

            Do zberu sa zapojilo 22 žiakov a vyzbierali vyše 1300kg papiera.

            Všetci žiaci získali sladkú odmenu za snahu, tí najaktívnejší aj vecné ceny.

            Všetkým patrí veľké ĎAKUJEME!

          • Nástup do školy

          • Po vianočných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne, v pondelok 10. januára 2022.

            Prevádzka školy sa bude riadiť Školským semaforom s nezmenenými pravidlami.

            Platí:

            • povinnosť nosiť rúška - prosíme skontrolovať hygienické vrecúška žiakov, kde majú mať po 2 kusy rezervných rúšok a 2 balíčky hyg. vreckoviek;
            • pred nástupom je potrebné vyplniť Vyhlásenie o bezpríznakovosti - najlepšie elektronicky cez Edupage alebo pri vstupe ráno do školy v papierovej forme;
            • naďalej je zastavená činnosť záujmových útvarov;
            • iný režim vyučovania predmetov, kde dochádza k miešaniu tried (ETV), kde sa triedy striedajú v jednej učebni (INF, TSV)
            • ranný filter
            • povinnosť rodičov, ktorí si prevzali samotesty, hlásiť ich vykonanie  škole, elektronicky v časti Žiadosti/Vyhlásenia
            • prevádzka ŠKD zostáva v pôvodnom režime

            Dôrazne Vás vyzývame, aby ste pred nástupom do školy otestovali žiakov a aby sa žiaci ideálne testovali v prvých týždňoch 2x do týždňa, výsledky testov prosíme VŽDY nahlásiť prostredníctvom Edupage - ak škola nevykáže použitie už objednaných testov, ďalšie nebudú poskytnuté okresným úradom.

          • Učitelia pečú zdravotníkom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Učitelia pečú zdravotníkom .

            Možno ste si všimli, že na Slovensku vznikla iniciatíva zo strany učiteľov napiecť vianočné koláčiky pre unavených zdravotníkov. Rady a so srdcom sme sa k nej pridali, čo to napiekli a odovzali v piešťanskej nemocnici. Veríme, že sviatky budú pokojné a zdravé. 

          • Vianočné aranžovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné aranžovanie.

            Žiaci tretieho ročníka dnes vytvorili krásne ikebany k Vianociam. Pracovali veľmi usilovne a so záujmom. Ich prekrásne výtvory určite potešia celú rodinu a okrášlia každý vianočný stôl. Nech sú teda vaše sviatky plné radosti, pohody a šťastia.

          • Pokyny k nástupu po karanténe

          •  Nástup do školy po prerušení vyučovania bude prebiehať nasledovne:

            • Žiak s negatívnym PCR testom príde do školy s Vyhlásením o bezpríznakovosti - môže sa poslať aj elektronicky.
            • Žiak s pozitívnym výsledkom ostáva v karanténe 10 dní odo dňa odberu - pokiaľ posledné 3 dni nebude javiť žiadne príznaky a detský lekár (ktorému ste oznámili aj začiatok karantény, aj pozitívny výsledok PCR testu) vystaví potvrdenie o prekonaní choroby a umožní nástup do kolektívu. Odovzdá tiež Vyhlásenie o bezpríznakovosti - aj elektronicky.

            Prosíme rodičov, pokiaľ tak ešte neurobili, aby nám oznámili, kto nastúpi v pondelok 13.12. do školy, aby sme vedeli, ako organizovať vyučovanie. Môže nastať aj situácia, že je ďalší člen rodiny pozitívny a žiak musí ostať v karanténe.

            O organizácii vyučovania pre tých, ktorí nenastúpia Vás bude informovať triedna učiteľka po upresnení, koľkí žiaci nastúpia prezenčne.

            Obedy prosíme nahlásiť jednotlivo deň vopred, resp. podľa Vašich potrieb.

            S prianím pevného zdravia!S. Molnárová

          • Mikuláš 21

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš 21.

            Dnes sa v škole učili len druháci. (Ostatní sú totiž dištančne.) Teda učili sa málo. Mikulášovali, čertovali a anjelikovali. Riešili mikulášske úlohy, vyrábali zimnú výzdobu,  našli  si aj balíček v topánkach. Bola aj malá cibuľa, ktorá im chutila. Najlepšia bola ale mikulášska guľovačka, dokonca  stihli postaviť aj snehuliacku rodinku. 

          • Pytagoriáda - online

          • Tretiaci, štvrtáci, POZOR!

            V týchto chvíľach sme rozposlali správu s pokynmi pre Pytagoriádu P3 a P4, ktorej sa zúčastníte online.

            Súťažné kódy sú v správe.

            Tlačidlo "Začať súťažiť" bude aktívne len v ten deň - v stredu 8.12.2021. Akonáhle na to kliknete, začne sa odpočítavať čas - 60 minút.

            Prosíme pracujte dôkladne, prečítajte si zadanie, odpovedajte podľa otázky.

            Prosíme aj rodičov, aby nepomáhali s riešením - ak žiak postúpi do okresného kola, bude mať problémy, ak ste pomáhali a nevedia samostatne riešiť úlohy.

            Rozvrh bude upravený tak, aby ste mali dostatok času na riešenie.

            Návod pre žiakov a rodičov, ako súťažiť pripájam v linku:

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u1/u1219/u1287/u2589

            Veľa šťastia, držíme Vám palce!

          • Predvianočné prekvapenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Predvianočné prekvapenie .

            Žiakov 2.ročníka v tomto predvianočnom čase veľmi potešila nečakaná výhra v časopise Vrabček. Ešte v septembri usilovne kreslili a až do decembra trpezlivo čakali na vyhodnotenie súťaže. Oplatilo sa. Vo štvrtok 2.12. prišiel balík plný hier a kníh. 

        • Karanténa žiakov 3. ročníka
          • Karanténa žiakov 3. ročníka

          • Na základe pozitívne testovaného žiaka sa v 3. triede preventívne prerušuje vyučovanie od 01.12.2021 na základe rozhodnutia zriaďovateľa ZŠ Trebatice.

            Trvanie karantény upresníme po obdržaní pokynov z RÚVZ TT, predbežne je to 10 dní podľa pokynov Školského semafora.

            Bližšie informácie, postup a pokyny k úlohám a online vyučovaniu dostanú rodičia v priebehu dnešného dňa.

        • Karanténa žiakov 1. a 4. ročníka
          • Karanténa žiakov 1. a 4. ročníka

          • Na základe pozitívnych samotestov viacerých žiakov sa preventívne prerušuje vyučovanie v triedach 1. a 4. ročníka od 29.11.2021 na základe rozhodnutia zriaďovateľa ZŠ Trebatice.

            Trvanie karantény upresníme po obdržaní pokynov z RÚVZ TT, predbežne je to 10 dní podľa pokynov Školského semafora.